In 1983 voegden twee docenten van de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) Ronald Harmsen en Arnold Wentink, diverse leerlingen op klein en groot koper samen en begonnen op proefbasis met een vorm van klein ensemblespel voor koperblazers. Dit beviel hen zo goed dat dit ensemble werd aangevuld met een hoorn en zo ontstond het Bever Brass Ensemble, genoemd naar het gebouw in Rotterdam Zuid waar indertijd werd gerepeteerd.

In de jaren tachtig waren twee koperensembles van grote invloed op hen, namelijk het zeer populaire Philip Jones Brass Ensemble uit Engeland en het koperkwintet Canadian Brass uit Canada. Er werd speciaal voor hen muziek gecomponeerd, maar er werden ook bewerkingen gemaakt van beroemde koorwerken zoals het Pian e Forte van G.Gabrieli, en bekende melodieen zoals Frere Jacques, Il est bel et bon, Carnaval of Venice. In de jaren 90 en 2000 werd German Brass een grote inspiratiebron.

Het repertoire van het Bever Brass Ensemble omvat vele stijlperioden: van renaissance en barok tot bebop, swing en pop, er is keus uit meer dan 500 verschillende werken, (zie pagina repertoire) waaronder ook een aantal werken die tot het repertoire van bovengenoemde beroemde ensembles behoren.
Tevens zijn er ook speciaal voor het Bever Brass Ensemble een aantal zeer succesvolle bewerkingen (o.a. door H.Cok) gemaakt, en werd de wereldpremiére van het werk Ouverture Festiva van T.Spijker voor koperkwintet en orgel aan het ensemble gegund.